Cada nit, una petita oració em manté en contacte amb vosaltres

cada-nit-una-oracio

A Inis Mór, la més gran de les illes Aran, a l'oest d'Irlanda, hi ha un lloc que l'anomenen les Set Esglésies. Runes d'edificis que mil anys enrere foren llocs de culte. Al voltant de les quals hi ha un petit cementiri. Els llocs on reposen les persones estimades diuen molt de com és la gent d'aquell lloc.

Passejant per allà amb el grup de visitants que feiem el tour a l'illa aquell dia, vaig veure una tomba que em va fer aturar. Era molt diferent a les altres...

 

Era el lloc on reposaven Peter and Noreen Hernon, dos germans que van morir els anys 1972 i 1973, amb 27 i 9 anys, respectivament. Ara, aquests joves tindrien 68 i 49 anys. Una creu celta la presidia. Les creus celtes tenen un anell gruixut centrat a la intersecció dels eixos. Un símbol característic d'aquestes contrades. Però a diferència de les altres, el terra estava ple de flors de coloraines plantades, també hi havia quatre girasols alts, alguns en flor, els altres a punt de fer-la. Entre la sorra havia un molinet de vent amb els colors de la bandera irlandesa i altres objectes que semblaven d'importància pels que hi reposaven. Davant de la creu celta, clavada a la sorra, hi havia una altra creu, feta amb la fusta flexible del vímet. El lloc on tocaria posar RIP, posava en majúscules i en color verd la paraula SMILIE, que significa SOMRIU.

cada-nit-una-oracio2

Qui té cura d'aquesta tomba d'una manera tant dedicada i delicada 40 anys més tard?

El text d'una petita inscripció en anglès al peu de la creu em va fer negar els ulls: "A little prayer each night keeps me in touch, with a mother I love and miss so much, Mum", que ve a dir: "Una petita oració cada nit em manté en contacte amb vosaltres, una mare que us estima i us troba molt a faltar".

M'he volgut imaginar el dia a dia d'aquests pares, anant a cuidar aquest lloc de repós, que és, de fet, un preciós jardí. Cada dia. Faci el temps que faci. Cada setmana. Cada mes. Cada any. Cada Nadal.

Quants anys tenen aquests pares ara ja avis? 70, 80...?

L'important a la vida és estimar i que ens estimin, la resta no importa.

Us desitgem que aquest Nadal mantingueu dins del vostre cor uns sentiments tant nobles com els d'aquests pares d'aquestes petites illes. Intactes per molts anys que passin. Estiguin, o no, amb vosaltres els que estimeu.

Bones Festes i Bon Any Nou,

Joaquim i Bora

Nadal 2013 - 2014

 

cada-nit-una-oracio3   cada-nit-una-oracio4

 

Dijous 28 Març 2024

Aquest web usa cookies – Este web usa cookies + info.

Accepto - Acepto