La televisió que no tindrem

 

La televisió que no tindrem. Un article de Joaquim Roqué. Dinàmic Enginy

La televisió que no tindrem. Un article de Joaquim Roqué. Dinàmic Enginy

Qualsevol exposició d'aparells de televisió esdevé la gran paradoxa de la industria audiovisual actual. El mirall del que no podrem gaudir mai. Televisions amb una tecnologia que no rebran mai el senyal d'imatges amb prou qualitat per optimitzar-los abans que quedin obsolets.
"Compra-ho, encara que no et serveixi, com a mínim et quedarà bé al menjador" – ens diu suggestivament al subconscient el Gran Germà.

 

Font: Bloc "El món a través dels meus ulls" - La televisió que no tindrem  | Autor: Joaquim Roqué Paret | Data de publicació: 13 de juny de 2014 | Temps de lectura: 10 min.

 

Vaig haver d'anar al MediaMarkt a buscar un recanvi d'una cosa, i quasi sense voler vaig caminar pels passadissos de la secció de televisions on hi ha exposades els aparells que estan a la venda.

Aquesta espectacular exposició d'aparells esdevé la gran paradoxa de la industria audiovisual actual. El mirall del que no podrem gaudir mai. Televisions amb una tecnologia que no rebran mai el senyal d'imatges amb prou qualitat per optimitzar-los abans que quedin obsolets.

"Compra-ho, encara que no et serveixi, com a mínim et quedarà bé al menjador" – ens diu suggestivament al subconscient el Gran Germà.

 

Una resolució fora de la percepció visual humana

Televisions que són tan grans i amb tanta resolució de pantalla que cal penjar-los a la paret de qualsevol sala d’estar per poder veure’ls a certa distància. 

Els fabricants, per poder posar més resolució de pantalla, han de fer la televisió més gran, perquè l’ull humà (el client) ja no pot percebre més resolució en la mateixa mida de pantalla. És una qüestió de la fisiologia i de la física natural del nostre ull i del sentit humà de la vista.

 

Doncs a fer la televisió més gran!

Mides descomunals, de 45”, 55” i més 65". Que ja no són HD, sinó Ultra HD 4K. Perquè la gent corrent ho entengui: són les resolucions que l’ull humà percep bé en una pantalla de cinema.

Però em faig una pregunta ben simple. Quina televisió d’Espanya emet o podrà emetre en un futur immediat, abans que la televisió que ens volem comprar quedi antiquada, en un format semblant? 

La resposta és senzilla: Cap (o només ABERTIS)

 

L’excusa: el reordenament de la TDT

Fa unes setmanes vam saber que el Govern Espanyol té previst fer un reordenament de l’espai radioelèctric que afecta de ple a les freqüències d’emissió de la TDT.   

Un desplegament que es va fer ja en el seu moment malament, tant el la política marcada en la tecnologia base de TDT que arribava a les cases, amb unes senyals d’emissió i aparells descodificadors que només aprofiten una mínima part del que la tecnologia TDT ofereix, el governs no van aprofitar la conjuntura per promoure la creació de nous continguts de qualitat i nous formats (resolucions d’HD en avall, interacció amb els usuaris pràcticament nul·la i absència total de la connexió a Internet des del televisor combinat amb les emissions dels canals TDT). 

A més a més, els governs i les operadores apostaven pel desplegament de la TDT de pagament, que ha estat un fracàs absolut (Quiero TV, GolTV, AXN, etc...).

L’objectiu d’aquest reordenament té el clar objectiu d’afavorir a les grans operadores i als grups financers que les recolzen.

 

El 4G necessita espai per desenvolupar-se

Però primer cal anar la fons de la qüestió: si cal reordenar l’espai radioelèctric és perquè cal desplegar el 4G. Però què és i per què servirà el 4G?

La quarta generació de telefonia mòbil és la nova tecnologia de connectivitat telefònica sense fils amb la qual les futures connexions a Internet des de mòbils o routers faran que la velocitat de transmissió augmenti de forma significativa. Els temps de descarrega seran fins a 10 vegades més ràpids que amb la tecnologia 3G.

La principal diferència amb les generacions de tecnologia mòbil anteriors és la capacitat per a proveir velocitats d’accés més grans de 100 Mbit /s en moviment i de 1Gbit/ s en repòs.

Un sistema 4G ofereix una ultra-mòbil accés de banda ampla, per exemple, per a ordinadors portàtils amb USB mòdems sense fils, per a smartphones, tauletes... Es podrà desenvolupar la telefonia IP real des de mòbil (telefonia dins la telefonia?... sona com allò del teatre dins del teatre), serveis de cloud computing, és a dir, serveis que es troben a Internet, jocs online amb altes prestacions gràfiques, videoconferència, i és clar, l’emissió de televisió d’alta definició o 3D.

Les operadores ho tenen clar: els espanyols no inverteixen en televisió de pagament però si que estan disposats a pagar per un mòbil millor.

L’estratègia de les operadores és clara doncs: “Doncs com que no hem tingut el negoci esperat,canviem el model de negoci. Dotem-nos de continguts de qualitat i induïm-los a consumir-los al mòbil, aquí sí que pagaran”.

 

El màrqueting és punyetero: 4K queda bé amb 4G

Font imatge: http://www.sonymobile.com

 

Comencen a comercialitzar-se mòbils que graven vídeos en 4K.  Però, on coi es poden veure els vídeos 4K actualment? Veure el vídeo que es grava en el mateix mòbil, no té sentit, perquè el pantalla del mòbil no té resolució 4K. 

El 4K en dispositius mòbils és actualment pur marketing per a encarir els preus dels smartphones de moda perquè quasi bé ningú ho utilitza o ho necessita. 

Els usuaris que tenen i tindran la necessitat de gravar en 4K seran els professionals del cinema i audiovisual, i per això cal també, no només una imatge amb els píxels de les proporcions del 4K, sinó més que mai degut al detall de la imatge, confiar en una bona òptica, i de moment cap mòbil actual pot substituir una òptica per software.

 

El reordenament radioelèctric que afavoreix als grans grups financers

 

Els primers passos ja estan fets. Telefònica acaba de comprar Digital Plus i ho integrarà a Movistar TV. 

L’eliminació dels canals de TDT, que actualment ara ocupen la banda de freqüències compreses entre els 790 i 862 MHz,  deixaran lliure aquest espai,  que serà, curiosament, ideal per a serveis de major rendiment (i interès) econòmic amb la banda ampla mòbil 4G.

El Govern Español ha dut a terme ja subhastes del espectre entre les companyies de telecomunicacions per un import de 1.647 milions d'euros, amb Telefónica (Movistar), Vodafone (ONO) i France Telecom (Orange Espagne, Simyo, Jazztel mobil, ya.com, Wanadoo, Amena, Grupo Auna, Retevision…) entre els principals adjudicatàries.

A banda del tema de les interferències que s’ocasionaran en les instal·lacions d’emissió i recepció de TDT, on encara no està clar qui ha d’assumir el cost de l’adaptació de les instal·lacions per evitar-les. 

Segurament les hauran d’assumir els de sempre, els usuaris i les comunitats de veïns, una inversió obligada certament reprovable després del gran esforç que va suposar el seu desplegament fa pocs anys.

 

L’eliminació dels canals de TDT afecta de ple el Multiplex de TV3

 

El Govern de Catalunya i el Govern d’Espanya han iniciat una batalla dialèctica i manipulada per posar el procés sobiranista i la identitat nacional catalana també dins d’aquest conflicte.

Les agendes polítiques tenen coincidències massa casuals, uns dies abans que el Govern d’Espanya, en plena campanya electoral per a les eleccions europees, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) es fa enrere i anul·la l'externalització del departament comercial de TV3, que se’ls disputaven el Grup Godó i el Grup Zeta i també el ministre Soria confirma que TV3 ha de tancar un múltiplex de TDT. 

Què hagués passat si la CCMA hagués fet efectiva l’externalització del departament comercial després de l’anunci del Govern d’Espanya? Era Vox Populi que la comercialització hagués estat assignada al Grup Godó.

Doncs que el que no hagués arribat a l’opinió pública catalana el mateix missatge. “El Govern d’Espanya tanca TV3 i el Govern de la Generalitat la colga”. Fent marxa enrere abans, el “més dolent” és el Govern de Madrid i la Generalitat queda com la salvadora.

El que és cert és que els espectres radioelèctrics necessaris per cedir-los a la TDT tot i que afectin al múltiplex de Televisió de Catalunya, es podrien reprogramar i utilitzar-los en altres canals no utilitzats en aquest moment i les televisions que serveixen als Governs respectius seguirien emeten i funcionant normalment.

Per què tants escarafalls mediàtics? I el Grup Godó què? Com el compensaran els Governs traient de la boca el caramel de l’externalització de TV3?

 

La desmemoria de les privatitzacions d’infraestructures públiques

Fem un exercici de memòria. Recordem que va passar quan la Generalitat de Catalunya va privatitzar l’espai radioelèctric l’any 2000. L’empresa Difusió Digital, Societat de Telecomunicacions, SA (DDST), va ser creada pel Centre de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya per a segregar la xarxa d’enllaços de ràdio i televisió pública de la resta que es volia privatitzar. DDST es va quedar com a propietària dels enllaços i repetidors que distribuïen les senyals de la televisió i ràdio autonòmica, d’algunes emissores de ràdio privades, i d'altres comunicacions, de la policia autonòmica i d’altres organismes públics. 

El que va quedar (i justificava) la privatització era el dret dels catalans en que tot el territori rebés les senyals dels mitjans de radio televisió públiques del país. Un dret que s’està esfumant en detriment dels interessos econòmics i de les empreses que han donat suport als partits polítics en les campanyes per arribar al poder.

La xarxa d’infraestructures de telecomunicacions protegida per l’empresa DDST, la Generalitat la va vendre l’any 2000 a ACESA (Autopistes de la Caixa) sense concurs per “evitar que no caigués en mans no catalanes” i es va canviar el seu nom pel de TRADIA. Al cap d’un any, l’any 2001, la Generalitat es ven una part de l’accionariat que es va quedar. L’any 2002, El Grup Godó entra a l’accionariat. L’any 2003, la Generalitat s’acaba de vendre el que li quedava de TRADIA, arribant a la privatització total.

La companyia ABERTIS, es crea a principis de 2003 amb la fusió de dues empreses ACESA (la Caixa, GrupGodó,...) i AUMAR (Grup ACS – Florentino Pérez - ). Al juny de 2003 ABERTIS compra a l’empresa AUREA, l’empresa que controla Retevisión Audiovisual,  que donava servei de distribució de senyal a totes les televisions d’àmbit estatal (TVE, Antena 3, Tele 5 y Canal Plus). L’operació va suposar una situació de domini en el sector, amb pràcticament tot el mercat, ja que ABERTIS era, a més a més, la propietària de TRADIA, la societat que controla la xarxa de difusió de Catalunya.

A partir d’aquest moment, ABERTIS, talla el bacallà, en la difusió dels senyals de l’espectre radioelèctric estatal. La televisió analògica desapareix i a partir de 2005 es desplega la TDT, fent els canvis tecnològics necessaris a les infraestructures d’emissions i receptors.

L’any 2011 el Govern de la Generalitat insta a tancar dos dels canals dels múltiplex de Televisió de Catalunya perquè el cost de transmissió de la senyal és molt car, i en plena política de retallades a l’administració, s’ha de retallar.

On va quedar el dret de principis que va dur a terme la privatització 10 anys abans?

Aquest primer tancament de canals de fa dos anys ha afavorit que el reordenament de l’espectre radioelèctric de la TDT en favor del 4G.

 

 

 

Treure un caramel de la boca per acabar donar la bossa

Font imatge: http://www.panoramaaudiovisual.com

ABERTIS comença a fer proves per emetre dos senyals de 4K per un canal de TDT. 

Abertis Telecom durant la Fira BIT! Broadcast ha fet demostracions de la Ultra Alta Definició (UHD) per TDT. És a dir, com un canal de TDT està capacitat per a difondre simultàniament dos senyals en format 4K amb el nou estàndard de codificació HEVC (High Efficiency Video Coding) i la modulació DVB-T2 amb l’àudio codificat en Dolby Digital Plus.

 

 

 

 

 

Una altra vegada, els mitjans de comunicació públics al servei dels interessos dels lobbies econòmics i polítics de cada moment.

No seria millor que en el nostre sistema democràtic els grups econònics i financers financessin directament als partits polítics de manera oberta i transparent per evitar aquesta disbauixa?

A Estats Units ho tenen clar i a més tenen la millor industria audiovisual, i més competitiva, del món.

 

 

Joaquim Roqué Paret

Enginyer humanista i comunicòleg

 

 

 

 

 

 

 

Documentació i referències:

 

Del impulso a la inercia. Evolución de la TDT en España. María Teresa Soto Sanfiel y Francesc Xavier Ribes i Guàrdia

Abertis compra a la Generalitat el 5% que li faltava per tancar l'adquisició de Tradia

Definició de Tradia

La liberalización de las telecomunicaciones en Catalunya y su impacto en el tejido empresarial. Jordi Alvinyà i Rovira.

El Gobierno catalán vende a ACESA su red de enlaces de radio y televisión sin concurso

La Generalitat vende a Acesa su red de enlaces de radio y televisión

Acesa aprueba unirse a Iberpistas y da entrada a Carmen Godia y a Carlos Godó en el consejo

La Generalitat llega a un acuerdo con Acesa para venderle su parte en Tradia

La TDT en España. La televisión como acceso a la Sociedad de la Información y del Conocimiento

El Gobierno de CiU dio la red de enlaces a ACESA para evitar que cayera en manos no catalanas

Televisions 4K MediaMarkt

Cobertura 4G ¿Y ahora qué? ¿Sirve mi móvil? - Javier Fernández 

Un millón de hogares afronta interferencias en sus TV por la próxima antenización

Tabla de frecuencias 4G

Telefonía móvil 4G

Accionistas de Telefónica

Accionistas principales Abertis

Accionistas principales Vodafone

Telefónica compra Digital Plus y lo integrará en Movistar TV

Soria confirma que TV3 debe cerrar un múltiplex de TDT

La CCMA es fa enrere i anul·la l'externalització del departament comercial de TV3

El tancament de TV3HD i Esport3: conseqüència de la crisi o preu polític?

Abertis Telecom presenta su propuesta para la TDT del futuro

 

 

Divendres 29 Març 2024

Aquest web usa cookies – Este web usa cookies + info.

Accepto - Acepto